Blog

Shining Example of Tourist Resort in Bali Invigorates the Senses

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort by Enviro Tec. To design stimulating environments where occupants can enjoy a rich sensory experience is a challenge worth talking about in landscape architecture — especially when it comes to heavenly scenery such as in Bali, Indonesia, where the natural landscape is a delight on its own. Sheraton Bali Kuta Resort, with its design concept inspired by traditional Balinese architecture, surely succeeds in providing an indulgent experience for the senses through the mesmerizing sound of the waves, the gentle touch of the breeze, the smell of the exotic native flora, the taste of the delicate local food, and the breathtaking sight of the sea.

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

A Tourist Resort with a View of Paradise

Comprising an area of 3.2 hectares, the project is divided into two main zones: the “Beachwalk” and the five-star tourist resort. The U-shaped hotel complex seems to have its “arms open”, as if offering the stunning view of the sea to the guests. In fact, the two wings are oriented in such a way that all rooms have a privileged view of the sunset from the private balconies.

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

The hotel’s architecture follows an open design concept, which means nothing blocks the view of the sea. The structural system of the lobby was designed to enable 25 meters of free space (no need for columns), allowing the golden glow of the Balinese sunset to take over the lounge. Outside, the hanging vines create a charming “green waterfall” effect throughout the resort, reinforcing the impression of a true tropical paradise escape.
Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

“avoiding the conventional “shopping mall architecture” The Beachwalk is the retail lifestyle hub. The ambience there is different from a typical mall; the design follows the concept of a semi-open and naturally ventilated space (just like the hotel). By avoiding the conventional “shopping mall architecture”, the designers intended to merge the development within the surroundings, in a context-sensitive approach. Related Articles:

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

The Designers of the Tourist Resort

The principal architectural consultant for the project was the Singaporean company Enviro Tec, headed by Chew Tai Eng and his daughter, Ming Zhou. Enviro Tec is an experienced firm that has existed for more than 40 years, operating in Indonesia for two decades. It’s interesting to point out that the development was planned with consultation from the Balinese government, in an attempt to improve the quality of life for local residents by enhancing the streetscape and encouraging positive interaction with pedestrians. Sustainable Approach The open design concept not only takes advantage of natural lighting, but also natural ventilation, reducing the energy demand of the resort. The abundant vegetation and semi-outdoor garden spaces found throughout the hotel also minimize the need for artificial cooling.

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

Sheraton Bali Kuta Resort. Credit: Enviro Tec

The project includes rainwater collection and water recycling systems for the water features and garden irrigation, reducing demand on the city’s water supply. The local culture is reflected in the architecture – one can easily spot traditional Balinese elements, such as the black-and-white-checkered pattern, poleng, which was reproduced in the architecture as a solid-and-void wall, or the alang alang, the typical Balinese roof. Indulging the Senses As a proper tropical retreat, Sheraton Bali Kuta Resort was carefully designed to immerse guests in an indulgent sensory experience, allowing them to directly interact with nature. As the designers say: “There is sensory value associated with being constantly visually connected to Kuta Beach.” Indeed, there are inexplicable healing and relaxing properties in the sight and sound of the sea, skillfully explored by the designers. Recommended Reading:

Return to Homepage

Leave a Reply

Lost Password

Register