Blog

McBurney Lane Brings Back The Good Times to Downtown Langley

McBurney-Lane

McBurney Lane, by Hapa Collaborative, in Downtown Langley, British Columbia, Canada. Have you ever noticed that while walking through the streets of a town — even your own — you can pass from a beautiful district full of shops and people into a deserted and dirty section without even noticing how that happened? Our cities are filled with such jolting transitions. One moment you are peacefully strolling and the next you find yourself stuck in a dangerous area. You start looking around, just hoping not to run into any unsavory characters. You quickly learn that this part of your city is off limits if you want to feel safe. The sense of safety in our towns’ public spaces is a delicate and at the same time an important topic, as was also reported by our writer Dalia Zein in her interesting article, “How to Design Out Crime with Landscape Architecture”. Every year, several urban regeneration projects are designed, but only a few are successful in the long term. But that is not the case with the revitalization of McBurney Lane in downtown Langley, British Columbia, designed by Joseph Fry of Hapa Collaborative.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

McBurney Lane

A Public Place in Decay

The project for this public site of almost 20,500 square feet won an international competition for the renovation of McBurney Lane, located in the very heart of Langley. Its main problem, as most of the local shop owners reported, was its gradual decay due to underuse and increasing anti-social behavior in the area. In fact, the “Welcome to Downtown Langley” sign was set on fire some years ago. People started to avoid the area, and McBurney Lane became a more and more lonely place to go. If You Love Urban Design and Planning See These Other Articles:

A lack of parking stalls also made the lane less attractive for citizens. Like a dog chasing its tail, the problem fed upon itself: People were afraid of going in McBurney Lane because they couldn’t park close to their favorite shops, and in turn the lack of visitors further encouraged the area’s decay. It was clear that something needed to be done.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

The Project Idea

Hapa Collaborative managed to turn the situation around by introducing a different design for the lane, which links the historic downtown Fraser Highway to the new Douglas Park Amphitheatre and Cenotaph, Langley’s biggest park. By strengthening pedestrian connections, the designers brought back the citizens and gave more value to the local shops. These shops include a coffee shop, a hair salon, a restaurant, offices, social services, and residential and retail areas, with several entrances facing the lane. Showcasing these amenities led to the transformation of the site into a pedestrian area.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

A Sustainable Project

Rows of Katsura trees, draught-tolerant grasses and perennials, permeable surfaces, and rainwater infiltration contribute to the project’s sustainability — a topic that seems to have gained the interest of many landscape architects throughout the world, as reported in our article “How Landscape Architects Are Leading the way in Sustainable Cities”.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

BY REDUCING ASPHALT, the designers managed to expand pedestrian zones and to create a square called McBurney Lane Plaza — a social space characterized by a wooden area. Even in the southern part of the lane, where some parking stalls have been maintained, Hapa Collaborative managed to create a pedestrian-priority design that closes its doors to car traffic during festivals.
McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

How Do We Encourage Positive Social Activities?

The concept of the design was to encourage positive uses of the lane and to eradicate the problems that had turned people away. The designers introduced new social spaces with a series of arching benches, stairs, pavers, and bollards to separate cars from pedestrians in the southern part of the lane. They also added vegetation, a wooden deck, a lawn, and a water feature in an area meant to host a variety of events. CAREFUL ATTENTION TO DETAIL and design are indeed typical of Hapa Collaborative and are easily seen in this project. However, this project’s real strength is that it has increased a sense of ownership for people who frequent the area on a regular basis. The magical atmosphere has brought back activities such as the McBurney Plaza Summer Series (arts, circus, theater, and animals), the Arts Alive Festival, and the Langley Good Times Cruise-In, one of the most popular mixed-car shows in North America. Even if the design has changed a little since the competition — especially in the southern part of the lane where angled parking stalls have been inserted — this urban restoration has not failed at all and people seem to really appreciate it.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

Designing Out Antisocial Behaviors

McBurney Lane is a perfect example of how a people-oriented design process can transform a critical area into an incredible and attractive new public space. People feel safe again and are attracted to the lane’s new face. Of course, it’s not only a matter of changing a space’s aesthetic; a renovated area also revitalizes citizens’ perceptions. There are many and different ways in which psychology influences a space, as our writer Elisa García tells us in her article “The Best Ways to Apply Environmental Psychology”. For example, by transforming urban spaces, people can recover a sense of ownership of a place and start using it in the most appropriate way. And that is exactly what has been happening in McBurney Lane since its reopening.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

Today, this place has again become one of the main streets of Langley, and it is having great success. People go there to meet each other or to just sit on the benches and pass some time. And the plaza is packed with people during special events.

Why Social Policing is so Important

We hope that the government of Langley won’t forget McBurney Lane in the future and that it will provide for its maintenance. The same goes for local citizens, who must keep living in the place and using it with respect for one another. By doing so, antisocial behaviors and criminal activities won’t threaten this part of town again. But here’s the trick for landscape architects: You can design the most appealing project, but if the people you design it for don’t buy in, it won’t succeed.

McBurney Lane

McBurney Lane. Photo credit: Joshua Dool

Full Project Credits For McBurney Lane

Project Name: McBurney Lane Location: Langley, British Columbia, Canada Date of Construction: 2013 Team: Hapa Collaborative (Prime Consultant Landscape Architect), Lynne Werker Architect, DMD & Associates Ltd., Binnie & Associates Ltd, Equilibrium Consulting Inc. Awards: Regional Citation, Design Category, Canadian Society of Landscape Architects’ (CSLA) Annual Awards of Excellence, Ottawa (2015) Photo credits: Joshua Dool Client: Francis Cheung, City of Langley Website: www.hapacobo.com Recommended Reading:

Article by Elisa A.M. Varetti Return to Homepage

Published in Blog

Leave a Reply

Lost Password

Register

izmir escort
istanbul escort ataşehir escort maltepe escort kadıköy escort istanbul escort ankara escort eryaman escort izmir escort denizli escort bursa escort
istanbul escort bayan bilgileri istanbul escort ilanlari istanbul escort profilleri hakkinda istanbul escort sitesi istanbul escort numaralari istanbul escort fotograflari istanbul escort bayanlarin iletisim numaralari istanbul escort aramalari yapilan site istanbul escort istanbul escort