Blog

Green Power Towers

[[adsense]]

The Daewoo Consortium and the municipality of Gwanggyo announced the MVRDV concept design for a dense city centre winner of the developer’s competition for the future new town of Gwanggyo, located 35km south of the Korean capital Seoul. The plan consists of a series of overgrown hill shaped buildings with great programmatic diversity, aiming for high urban density and encouragement of further developments around this so-called ‘Power Centre’, one of the envisioned two centre’s of the future new town.

Since the beginning of the millennium local nodes with a high density concentration of mixed program are used in Korean town planning. These nodes consist of a mix of public, retail, culture, housing, offices and leisure generating life in new metropolitan areas and encouraging further developments around them: the Power Centre strategy. The Gwanggyo Power Centre will consist of 200,000m2 housing, 48,000m2 offices, 200,000m2 mix of culture, retail, leisure and education and 200,000m2 parking.

This divers program has different needs for phasing, positioning and size. To facilitate this all elements are designed as rings. By pushing these rings outwards, every part of the program receives a terrace for outdoor life. Plantations around the terraces with a floor to floor circulation system store water and irrigate the plants. The roofs of these hills and the terraces are planted with box hedges creating a strong, recognizable, cohesive park. This vertical park will improve the climate and ventilation, reduce energy and water usage. As a result a series of overgrown green ‘hills’ appear in the landscape.

The site is surrounded by a beautiful lake and forested hills, the design aims to create a landscape on top of the new program that enlarges the green qualities and that links the surrounding parks by turning the site into a park.

The shifting of the floors causes as a counter effect hollow cores that form large atriums. They serve as lobbies for the housing and offices, plazas for the shopping center and halls for the museum and leisure functions. In each tower a number of voids connect to the atrium providing for light and ventilation and creating semi-public spaces. On the lower floors the atriums are connected through a series of public spaces on various levels linking the towers and serving the outdoor facilities of the culture, retail and leisure program. The Power Centre creates a dense urban program with a green regard.

The concept plan is currently at the Gyeonggi provincial authority’s Urban Innovation Corporation for further development and feasibility study, the entire new town will be a self sufficient city of 77,000 inhabitants. The estimated budget and timeframe are still in the process of being established, completion is envisioned for 2011. A consortium lead by Daewoo develops the project with local firm DA Group, which commissioned MVRDV to design the scheme. British firm Arup is involved as engineer.

MVRDV

images via inhabitat

Reblog this post [with Zemanta]

[[adsense]]

9 Comments

  1. Looks like alot of cement or imperious surfaces at its base, but the buildings are beautiful, is the green etable?

  2. The buildings look cool, and different, but what do they do? I agree as well that it still looks like a big, nard urban footprint…a big whiff if that’s what they actually do, but I understand thi is a concept.

  3. That is such a sweet concept…..Why couldn’t I have come up with something like that?

  4. The look like termite mounds. Could be good or bad.

  5. This type of eco-design would catch on if designers would quit making such ugly examples of the future. There must be some reason futuristic designs didn’t catch on in the seventies. I’m casting my vote for UGLY. MVRDV always has well organized design but aesthetically they have major problems. Good thing architecture firms get business by being trendy, otherwise MVRDV and Frank Gehry would be hard up for work.

  6. very intersting concept- for me it looks like thylakoid:) http://cubanology.com/images/Other%20Pictures/lightenergyfigure3.jpg

  7. I’m not sold. The concept of a cohesive, dense urban project is great, especially in a place like Seoul, but all the green is decoration on the towers, and none on the groundplane. Trees? Spacial scale? Shade? I’ve seen many architects/designers fall into this trap…what is just as important – even MORE important – than sculpting iconic monuments, is what it’s like for people to be there in the space around them. This could be so much better if the design didn’t grow out of a plane of concrete….and let’s not even go into what it would take to make those plantings successful on the upper stories in the wind! : )

  8. very nice

  9. love the look of it but, I am thinking of 2 things….the smell and box blight….

Leave a Reply

Lost Password

Register